Mikä on PWA? - Asennettava verkkopalvelu

Progressive Web App eli PWA on verkkopalvelu, joka näyttää ja toimii kuin perinteinen mobiilisovellus.

Mikä on PWA? - Asennettava verkkopalvelu

Progressive Web App eli PWA on verkkopalvelu, joka näyttää ja toimii kuin perinteinen mobiilisovellus. PWA:n tavoite on tehdä web-sovelluksista mobiilisovellusten kaltaisia ilman, että käyttäjä joutuu lataamaan sovelluksen sovelluskaupasta. PWA-sovellusta käytetään tavallisella selaimella ja se voidaan lisätä laitteen kotinäytölle parilla klikkauksella.

Mitä ovat PWA:n hyödyt?

  • Käyttäjän ei tarvitse päivittää sovellusta. Koska PWA on verkkopalvelu, tehdään kaikki päivitykset suoraan palvelimelle. Käyttäjä saa aina uuden version sovelluksen avattua. Täten Googlen tai Applen hyväksyntää uusiin julkaisuihin ei tarvita.
  • Kehitys on edullista ja nopeaa. Perinteiset mobiilisovellukset pitää kehittää jokaiselle alustalle erikseen. Tämä lisää kehityskustannuksia huomattavasti sekä vaikeuttaa jatkokehitystä. PWA toimii jokaisella laitteella ja sen jatkokehitys on edullista ja nopeaa, koska päivitykset pitää tehdä vain yhteen sovellukseen.
  • Mobiilisovelluksen ominaisuudet verkkopalveluun. Esimerkiksi push-ilmoitukset, offline-käyttö ja kotinäytölle asentaminen olivat pitkään vain perinteisen mobiilisovelluksen yksinoikeus. PWA mahdollistaa mm. näiden ominaisuuksien lisäämisen verkkopalveluun. Niin kutsuttuja natiiveja ominaisuuksia PWA-sovellukset saavat tulevaisuudessa varmasti lisää.

PWA sovelluskaupoissa

PWA-sovellus voidaan julkaista perinteisissä sovelluskaupoissa, kuten Google Playssa ja Appstoressa. Ihmiset ovat tottuneet asentamaan sovelluksia sovelluskaupoista. Uudenlainen tapa asentaa sovellus, saatetaan kiertää kaukaa. Jos palvelun kohderyhmä on lapset ja nuoret, on erityisen tärkeää, että palvelu on saatavilla myös sovelluskaupoista.

Tulokset ovat merkittäviä

Monet saattavat pitää PWA:ta tavallisena ohimenevänä teknologiatrendinä. Näin ei kuitenkaan ole. Osa yrityksistä on ottanut sen tosissaan ja tulokset näkyvät.

  • Twitterin twiittien määrä nousi 75% ja käyttäjien poistumisprosentti laski 20%.
  • AliExpressin uusin käyttäjien konversioprosentti kasvoi 104%.
  • Pinterest tuplasi aktiivisten käyttäjien määrän.
  • Facebook, Instagram ja Uber käyttävät PWA:ta.

Perinteiset mobiilisovellukset eivät tuskin ole katoamassa lähitulevaisuudessa. Varmaa kuitenkin on, että PWA-sovellukset ovat lähes jokaisen verkkopalvelun tulevaisuus ja siihen kannattaa investoida. PWA on upea konsepti ja me Codetumilla olemme siihen hulluna.